Over ons

Deze website en de bijhorende brochures kwamen tot stand als volgt:

  • (H)eerlijk Lokaal - Producenten van hoeve- en streekproducten in Aalst, Affligem, Asse en Opwijk: herwerking van een brochure die tot stand kwam in het kader van project ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’, een samenwerking van Provincie Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, stad Aalst, gemeente Affligem, Asse en Opwijk, Steunpunt Korte Keten en Regionale Landschappen Schelde-Durme, Pajottenland en Zennevallei en Brabantse Kouters.
  • (H)eerlijk Lokaal - Producenten van hoeve- en streekproducten in Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout: herwerking van een brochure die tot stand kwam binnen een samenwerking tussen Provincie Oost-Vlaanderen, stad Dendermonde, gemeente Lebbeke en Buggenhout en Regionaal Landschap Schelde-Durme.
  • (H)eerlijk Lokaal - Producenten van hoeve- en streekproducten in Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen: herwerking van een brochure die tot stand kwam binnen Kalkense Meersen Donkmeer en ‘Herstructurering en doordachte uitbouw Recreatiepool Donk Berlare’.
  • (H)eerlijk Lokaal - Producenten van hoeve- en streekproducten in Sint-Niklaas: herwerking van een brochure die tot stand kwam in samenwerking met stad Sint-Niklaas.

Deze brochures zijn een initiatief van Regionaal Landschap Schelde-Durme met financiële steun van Provincie Oost-Vlaanderen.

Wat is korte keten?

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil superverse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer, zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. Bovendien ondersteun je de lokale economie.

Korte keten omvat vele verschillende soorten verkooppunten om een rechtstreekse verkoop mogelijk te maken: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten, zelfpluktuinen, groenteabonnementen, webwinkels en voedselteams. Soms heb je zo'n verkooppunt vlakbij huis zonder dat je het weet!

Waarom kiezen voor korte keten?

  • Omdat het voedsel uit eigen streek komt, geteeld en gekweekt met passie voor het vak.
  • Omdat je weet wat je betaalt: een eerlijke prijs, zonder de kost van de tussenhandel.
  • Omdat het een ecologische aanpak van landbouw ondersteunt, kleinschaliger en duurzamer.
  • Omdat er minder verpakking wordt gebruikt en er dus minder afval wordt geproduceerd.
  • Omdat het de volle, pure smaak van de seizoenen op je tafel brengt.
  • Omdat je een band opbouwt met je lokale boer en de boerenstiel op een andere manier leert kennen.
Groentenpakket
Pov logo rgb