Korte keten

De allereerste vollegrond aardbei of eerste witloofstronk, die zuurzoete smaak van een verse appel of peer, het smaakverschil tussen winter- en zomermelk. Dat is iets om elk jaar naar uit te kijken. De kwaliteit van verse seizoensproducten is immers onovertreffelijk. Eten op het ritme van de seizoenen brengt meer smaak en variatie op je bord en is goed voor het milieu.

#kooplokaal: alleen maar voordelen

Prijsopbouw

De prijsopbouw van een product is niet zo eenvoudig. Per product ligt dat helemaal anders, maar één ding is zeker: als je producten in een hoevewinkel koopt, dan krijgt de boer 100 % van wat jij betaalt. Koop je in de winkel, dan krijgt de boer slechts een fractie van het door jou betaalde bedrag (dikwijls slechts 30 % of zelfs minder). En de prijs die jij betaalt, die is nagenoeg dezelfde. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, ondersteun je jouw lokale landbouwer.

Milieuwinst

Korte keten is een duurzaam en ecologisch concept. Als je lokale producten koopt in plaats van producten die ver weg geproduceerd werden, dan beperk je het aantal ‘voedselkilometers’. Dit is de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Minder voedselkilometers betekent minder verkeer, minder uitstoot van uitlaatgassen en minder brandstofverbruik. Door je boodschappen met de fiets of te voet te doen, kan je de milieuwinst nog vergroten.

Milieuwinst wordt ook geboekt door minder verpakkingsmateriaal en minder energieverbruik voor koeling tijdens transport en opslag. Korte keten voorkomt ook verspilling. De boer weet beter hoeveel hij moet oogsten of verwerken om te voldoen aan de vraag. Bovendien worden vruchten met speciale groeivormen niet zomaar weggegooid.

Smaak en kwaliteit

Het zal je niet verbazen dat de smaak van een wortel, die ‘s ochtends uit de grond getrokken werd, krachtiger en verser is dan een wortel die er een tweedaagse reis heeft opzitten van Portugal naar België. Dat is ook de reden waarom restaurants en sterrenchefs het liefst met lokale producenten samenwerken. Ze erkennen de intrinsieke kwaliteiten van verse producten.
Door de boeren een eerlijke prijs te betalen, kunnen boeren, ook in de toekomst, verder blijven inzetten op de productie van exclusieve, smaakvolle kwaliteitsproducten. In de korte keten vind je een ander aanbod dan in de supermarkt. Je vindt er bijzondere vormen en smaken: vergeten groenten, exclusieve appelsoorten, een stukje van de koe dat je vroeger bij je oma at maar dat je nooit zelf in de winkels vindt …

Heerlijk lokaal geteeld fruit

Korte keten in de kijker

Er zijn heel wat labels die de oorsprong, samenstelling of teelwijze van Belgische landbouwproducten aantonen aan jou als consument. Denk maar aan Certus, Flandria, Responsibly Fresh, Bio, BioGarantie, FairTrade, Erkend Streekproduct, Belgische Hop, enzovoort.

Op deze website en in de brochure (H)eerlijk Lokaal worden lokale producenten uit Aalst, Affligem, Asse en Opwijk in de kijker gezet. Wie elders op zoek is, kan een kijkje nemen op www.rechtvanbijdeboer.be waar verkooppunten over heel Vlaanderen worden verzameld.

Bovendien krijgen de producenten ook ondersteuning en promotie vanuit lokale overheden en de provincies. Zo promoot Streekproducten Vlaams-Brabant vzw hen bijvoorbeeld onder de noemer Straffe Streek (www.straffestreek.be en www.zomerinvlaamsbrabant.be). Er zijn ook tal van acties en evenementen zoals de jaarlijkse Week of Zomer van de Korte Keten (www.weekvandekorteketen.be).

Korte Keten promotie

Steunpunt Korte Keten

Wil jij ook starten met of nog meer inzetten op korte keten? Het Steunpunt Korte Keten helpt je graag op weg! Jaarlijks behandelt het Steunpunt meer dan 600 unieke adviesvragen van starters of groeiers in de korte keten. Hierbij staan professionaliteit en neutraliteit steeds voorop. Een deel van onze dienstverlening
is gratis en staat open voor ALLE land- en tuinbouwers.

Waarvoor kan je terecht bij het Steunpunt Korte Keten?

  • Een vrijblijvend opstartgesprek
  • Startersmap voor jouw sector
  • Extra info over de wettelijke basis rond jouw activiteiten
  • Eerste hulp bij de marketing van jouw product
  • Ledentoegang tot diverse groepsaankopen
  • Een interessant vormingsaanbod
  • Contact met een interessant netwerk


Word lid

Als gedreven ondernemer kan je extra ondersteuning soms goed gebruiken. Met een uniek aanbod voor leden tillen we jouw project naar een hoger niveau. Voor slechts €55 (incl. BTW) per jaar ben je lid van het Steunpunt Korte Keten. Ontdek de straffe ledenvoordelen op www.steunpuntkorteketen.be.

Vragen over de korte keten?
Het Steunpunt helpt jou vooruit. Neem vrijblijvend contact op via 016 24 39 54 of steunpuntkorteketen@samenferm.be. Meer info: www.steunpuntkorteketen.be.