Hopkeesten, een ware delicatesse

Maak kennis met een lokaal topproduct: hopkeesten

Hopkeesten uit onze streek zijn een echte delicatesse met een beperkt aanbod. De knapperige en sappige scheuten van de hopplant vallen erg in de smaak bij fijnproevers. Je vindt ze dan ook elk voorjaar in de gastronomische seizoensgerechten van verschillende restaurants.

Ooit waren de streek rond Poperinge en de regio rond het Land van Aalst en Vlaams-Brabant internationale hopcentra. Vandaag vind je hier echter nog maar een handvol hopboeren. Gewoonlijk gaat hun volledige voorraad met de hand geoogste scheuten rechtstreeks naar de horeca. Maar vanwege corona dreigen landbouwers voor het tweede jaar op rij met hun oogst te blijven zitten.

Een uitgelezen kans dus om dit jaar thuis hopkeesten te proeven!

>> Waar kan je dit product aankopen?

Hopkeesten Brasserie t Vertier 2
In maart staan hopkeesten vaak op het menu bij gastronomische restaurants (foto: 't Vertier Meldert).

Proef hopkeesten bij je thuis dit voorjaar

Met de lente in zicht, komt ook het oogstseizoen van de hopscheuten dichterbij. Helaas dreigt corona voor het tweede jaar op rij roet in het eten te strooien. De scheuten kunnen enkel van eind februari tot eind maart worden gegeten, wanneer ze echt vers zijn. Maar aangezien bijna de volledige oogst gewoonlijk aan (sterren)restaurants wordt verkocht, vrezen landbouwers dat ze hun 'witte goud' ook dit jaar moeilijk kwijt zullen kunnen.

Daarom doen ze dit jaar een oproep aan de restaurants om afhaalgerechten met hopscheuten op de kaart te zetten.

>> Lees de oproep in Het Nieuwsblad van 18 februari 2021

Bovendien is iedereen welkom om zelf aan de slag te gaan in de keuken en thuis een heerlijk topgerecht met hopscheuten op tafel te brengen!

Inspiratie nodig?
Chef Jan Hendrickx van Mémé Gusta, die in 2016 heel wat Vlaamse harten veroverde in het programma Mijn Pop-uprestaurant, is grote fan van hopscheuten. Laat je inspireren door zijn recept voor hopscheuten in roomsaus met een gepocheerd ei en mousseline.
Voor Solo ging Jan bovendien op stap in de Westhoek om mee hopscheuten te oogsten op het land.