Hopkeesten, een ware delicatesse

Maak kennis met een lokaal topproduct: hopkeesten

Hopkeesten uit onze streek zijn een echte delicatesse met een beperkt aanbod. De knapperige en sappige scheuten van de hopplant vallen erg in de smaak bij fijnproevers. Je vindt ze dan ook elk voorjaar in de gastronomische seizoensgerechten van verschillende restaurants.

Ooit waren de streek rond Poperinge en de regio rond het Land van Aalst en Vlaams-Brabant internationale hopcentra. Vandaag vind je hier echter nog maar een handvol hopboeren.

>> Waar kan je in de regio terecht voor hopkeesten?

Hopkeesten Brasserie t Vertier 2
In maart staan hopkeesten vaak op het menu bij gastronomische restaurants (foto: 't Vertier Meldert).

Proef tijdens het voorjaar hopkeesten!

Met de lente in zicht komt ook het oogstseizoen van hopscheuten dichterbij. De scheuten kunnen enkel van eind februari tot eind maart worden gegeten, wanneer ze echt vers zijn.

Inspiratie nodig?
Chef Jan Hendrickx van Mémé Gusta die in 2016 heel wat Vlaamse harten veroverde met het programma Mijn Pop-uprestaurant is grote fan van hopscheuten. Laat je inspireren door dit recept met hopscheuten in roomsaus met een gepocheerd ei en mousseline.
Voor Solo ging Jan bovendien op stap in de Westhoek om zelf mee hopscheuten te oogsten op het land.